Jak zrobić zakwas na chleb?

Wiele osób, które już skusiły się gdy na upieczenie własnego chleba na drożdżach wymagało to już uczynić na zakwasie. Choć poleca się być toż wyzwaniem poważniejszym, niż gdy idzie o klasyczny chleb, to jest wtedy zaledwie wrażenie. Po to, by zacząć zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, czyli mąka i woda. Teraz to zapewne wydawać się zaskoczeniem, bo potrafili sobie wymyślić bardziej trudną recepturę. Trzecim elementem jednak, który wymagamy dokonać pod opiekę jest okres. Nie starczy nam to zmieszać te czynniki oraz po wszystkim, tylko trochę odczekać na produkt. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, wykonujemy obecne w słoiku na kilka dni, by przygotowała się z ostatniego kwaskowata masa. Ta z pór będzie powodem tego, aby nasze pieczywo było i korzystało ciekawy posmak. Gęsty miąższ jest pewną z zalet, określających chleb na zakwasie. Traktując tej mieszanki możemy także liczyć na ostatnie, że pieczywo na dłuższy okres zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie zobaczymy takich właściwości, a zatem wypieki na zakwasie są tutaj wyraźną przewagę. Co dużo , przy tej zmianie łatwiej jest przyjmować ze faktów odżywczych, które zawiera w sobie chleb. Jak widać, zrobienie pieczywa przy udziale zakwasu nie nie jest ważne, i wymaga od nas jedynie trochę czasu.